Türkiye Daiş’i Temizledi, ABD ve Rusya Koruyor

Suriye iç savaşı başladığında, Muhalifler bir yıl içinde bütün Suriye’yi ele geçirebilirdi. Ancak Daiş Terör Örgütü, bütün planları altüst etti. Daiş ile mücadele için ABD ve Rusya, müttefikleri ile birlikte bölgeye akın ettiler. Esad kurtuldu. Daiş Terör Örgütü’nün öncelikli hedefi Musul Barajından itibaren Kuzey Suriye yani Türkiye sınırıydı. Türkiye, yoğun çatışmaların ardından kısa zamanda bütün sınırını Daiş örgütünden temizledi.

ABD, Daiş Terör Örgütü’nün bu bölgede onlarca yıl kalabileceğini söylemişti. Bunun bir tespit mi yoksa temenni mi olduğu zaman içinde anlaşıldı. ABD ve müttefiki PKK Terör Örgütü, Daiş Terör Örgütü ile ciddi bir çatışmaya girmedi. Birçok bölge Daiş tarafından ABD ve PKK’ya sessizce devredildi. ABD ve PKK’nın Daiş Terör Örgütü’ne yaptığı yardımlar deşifre oldu. Rakka ve Deyrozor’da kuşatılan Daiş Militanları, yine ABD ve PKK yardımıyla ellerinde silahları ile birlikte başka bölgelere taşındılar. Şu anda, Daiş’in bölgedeki en büyük varlığı ABD ve PKK’nın kontrolündeki Suriye Irak sınırında. ABD ile Daiş arasındaki göstermelik savaş devam edip gidiyor. ABD ve Koalisyon, ellerindeki en modern silahlar ve binlerce sorti yapan uçaklar ile Daiş Terör Örgütü’nü bir türlü ortadan kaldıramıyor.

ABD ve PKK’nın yardımıyla Rakka ve Deyrozor’dan ayrılan teröristler ağır silahları ile birlikte, ellerini kollarını sallaya sallaya Muhaliflerin kontrolündeki İdlib’in güneyine gelip yerleştiler. Esad Ordusu ve Rusya, Daiş’in buradaki varlığına hiç ses çıkarmadı. Şu günlerde bir yandan Esad Ordusu, diğer yandan Daiş Terör Örgütü, Muhaliflere karşı savaşmayı sürdürüyor.

Bilindiği gibi Irak Merkezi Hükümeti de, İran ve Hizbullah’ın yardımıyla Daiş Terör Örgütü’nü kendi topraklarından temizlemişti.

Kısaca söylemek gerekirse; Türkiye ve Irak kendileri için tehdit oluşturan Daiş Terör Örgütü’nü temizlediler. ABD ve Rusya ise kendi kontrolündeki bölgelerde Daiş Terör Örgütü’nü adeta korumayı sürdürüyor.

Bu arada Daiş Terör Örgütü ile iyi geçinen bir başka ülke daha var: İsrail. Daiş Terör Örgütü’nün üçüncü büyük varlık alanı, İsrail’in en stratejik bölgesi olan Golan Tepeleri’nin yanında. İsrail, zaman zaman Esad ve Hizbullah güçlerine karşı operasyon yapsa da, henüz bu bölgedeki komşusu Daiş Terör Örgütü’ne karşı hiçbir saldırıda bulunmadı.

Anlıyoruz ki, Esad, Rusya, ABD ve İsrail, Daiş Terör Örgütü’nün varlığından çok memnunlar. Daiş, Ortadoğu’dan tümüyle temizlenirse ne ABD’ye ne de Rusya’ya bölgede ihtiyaç kalmayacak. Demek ki, ABD ve Rusya bölgedeki varlıklarını Daiş Terör Örgütü’ne borçlular!

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director