Rusya Suriye’de Çaresizliğe Sürükleniyor!

Türkiye’nin girişimlerine rağmen, Essed ve İran milislerinin İdlib’i ele geçirme hayallerine sadece sessiz kalmakla yetinmeyip yoğun hava desteği de veren Rusya gittikçe çaresizliğe sürükleniyor. Ramazan Ayı boyunca da saldırılarını sürdüren Rus, Essed ve İran güçleri özellikle Bayramı sonrasında Sünni Muhaliflerin başarılı savunmasıyla büyük zayiatlar verdi. Sünni Muhaliflerin bu başarısında, Türkiye’nin örtülü desteğiyle birlikte Muhaliflerin görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak Ortak Operasyon odası kurmaları ve yardımlaşmaları büyük rol oynadı.

Essed ve İran güçlerinin özellikle İdlib güneyinde ve batısında ağır kayıplar vermesi, Rusya’nın da kendi kontrol ettiği milislerle kara savaşına katılmasına neden oldu. Bununla birlikte, Rusya da bu yenilgiden payını aldı ve biri Albay olmak üzere çok sayıda milisini kaybetti. Essed ve İran güçlerinin, Suriye’nin diğer bölgelerinde kuşatma ve çaresizlik içerisinde bulunan Sünni bölgeleri birer birer ele geçirmesi, Rus – Essed – İran İttifakı’nı şımartmış ve Fırat’ın doğusundaki işgali unutup, İdlib’i ele geçirme hevesine kapılmışlardı. Sünni Muhaliflerin toplu ve kararlı direnişi karşısında Kudüs Tugayı, Beşinci Tugay, Kaplan Kuvvetleri, 4. Mekanize Birliği gibi en güçlü askeri birlikler bu süreçte 400 civarında asker, çok sayıda tank, zırhlı araç ve personel taşıyıcı kaybettiler. Muhaliflerin ani baskınları, önemli karargahlara ve mühimmat depolarına yaptıkları büyük sabotajlar ittifakın sarsılmasına, birlikler arasında ve Rusya’ya karşı güvensizliğin artmasına, morallerin yerini cepheden kaçışların ve kaçanların öldürülmesi gibi ürkütücü olayların yaşanmasına yol açtı.

Lazkiye Tartus hattını güvene almayı önceleyen Rusya, Sünni Muhalif hatlarını bir türlü geçemedi ve özellikle Kabane’de önemli kayıplar yaşadı. Şimdilerde, bütün Lazkiye, Tartus, Hama, Humus ve Şam’a kadar bütün hastaneler yaralılarla dolup taşıyor. Essed rejimi kan tedariki için, hapishanelerdeki tutuklulardan zorla kan alıyor.

Hala başını dik tutup, İdlib’teki teröristleri temizleyeceğini söyleyen Rusya, hava bombardımanlarını korkunt düzeye çıkarmasına rağmen ilerleme sağlayamayınca büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Bu sadece umutların değil, askeri ve ekonomik kaynakların da hızla tüketilmesine yol açıyor. İttifak güçlerine sağlanan mühimmatlar, bir kısmı yanlış kullanılmadan dolayı heba olurken, bütün ekonomik yükü de Rusya üstleniyor. ABD yaptırımları nedeniyle ağır bir ekonomik krize sürüklenen İran, kendi kuvvetlerine bile yeterli destekte bulunamıyor.

Geçtiğimiz hafta, Şam’daki Essed sarayını korumakla görevli Cumhuriyet Muhafızları’nın mühimmat depolarının havaya uçması, Essed ordusu içinde de korkulara ve darbe söylentilerine sebep oldu. Rusya, (Essed’i değil) Suriye rejimini korumak için yeni güvenlik birimleri oluşturma yoluna gitti. Buna karşılık, kendi başarısızlıklarını Rusya’nın yetersiz desteğine bağlayan Essed güçleri ise, kendi hakimiyet alanlarında Rusya ile alay eden duvar yazılarına ses çıkarmadı.

Bu hızlı tükeniş sürecinde halkın durumu ise daha da içler acısı. Hastaneler, yaralı askerlere hizmet vermeye başlayınca Özel Hastanelere gün doğdu. Bugün, haber ajanslarına yansıyan bir Özel Hastane faturası 3 günlük tedavi ücreti olarak 2 Milyon Suriye Lirası, yani neredeyse 4 bin dolarlık bir miktarı yansıtıyordu.

Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde ise Sağlık hizmetlerinin çoğu ücretsiz verilirken, Kadın Hastalıkları, Damar ve Kalp Cerrahisi gibi alanlarda yeni hastaneler açılıyor. Belediye ve Eğitim hizmetleri düzenli yürüyor ve PKK Terör Örgütü’nün küçük sabotajları dışında bir güvenlik endişesi yaşanmıyor.

Kısacası önce Ateşkes sağlayarak durumu kontrol altına almayı düşünen Rusya, Muhaliflerin ateşkesi reddetmesi üzerine şimdi kara kara ne yapacağını planlıyor. Sanıyoruz ki bu çöküntünün sürmesi durumunda Rusya’nın tek çaresi Türkiye’nin önerilerini dikkate almak olacak.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director