Avrupalı 115 Akademisyenin, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komiserliğine Verdikleri “İsrail” Hakkındaki Uyarı Mektubu

Avrupalı 115 Bilim Adamı ve Araştırmacı’nın “Ms. Federica Mogherini – High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy ve Mr Carlos Moedas – European Commission, DG for Research and Innovation” için yazdıkları “İstail’in Avrupa Araştırma Fonlarından Yararlandırılması’na karşı çıkan ve İsrail’in İnsan Haklarını İhlal Ettiğini ve Savaş Suçu İşlediğini” ifade eden Mektupları. Bugün ABD’de basına yansıyan yazıyı sizler için çevirdik:


Brussels, June 4, 2019

Sayın Bayan Federica Mogherini, Sayın Bay Moedas,

Bizler Avrupa’daki araştırmacılar ve akademisyenler olarak, İsrail’in ve askeri şirketlerinin AB Araştırma Programlarına katılımı konusundaki derin endişelerimizi ifade etmek için size yazıyoruz. Biz yazarken, yeni İsrail baskınları alevlendi ve Gazze, protestocular için yanan harabeye döndü. Şimdiden unutulan ve geride bırakılan Mart ayına dönüp baktığımızda, kadınlar, çocuklar ve engelli insanlar dahil olmak üzere 270’ten fazla silahsız sivil öldürüldü ve bunlardan daha fazla sayıda 7.247’si ateşli silahlarla olmak üzere toplam 28.939 kişi yaralandı. Bu kişiler sadece uluslararası hukuktan doğan haklarını talep ediyorlardı: Yasadışı ablukanın sona ermesi ve kovuldukları atalarının evlerine dönme hakkı.

Birleşmiş Milletler’in Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun bu yılın başlarında yayınlanan bir raporu, İsrail ordusunun, sağlık görevlilerini, gazetecileri ve askere yakın bir tehdit oluşturmayan silahsız protestocuları ayırt etmeden öldürerek insanlığa karşı savaş suçları ve insanlık suçları işleyebileceği sonucuna varmıştı. 11 yıllık insanlık dışı kuşatma ve normal yaşamın dokusunu parçalayan üç askeri saldırıdan sonra acımasız şiddet, yine şiddetli bir şekilde artmaktadır. Birleşmiş Milletlerin bir rapora göre Gazze’nin 2020 yılına kadar yaşanamayacak hale geleceği açıklandı. Bu “çevresel olarak tanımlanmış” son tarih ve sadece tahmin edilen bir acil durum serisinin sonucunu yansıtıyor. Bunun yanında 2007’den beri silahlı saldırganlık olaylarını takiben sağlık, enerji, gıda ve ticaret hürriyeti konularında gittikçe daha fazla düşüş yaşanıyor.

Sistematik büyük ölçekli bir askeri yıkımla birleşen hermetik kuşatma yavaş yavaş Gazze’nin iki milyon nüfusunu boğuyor. Hastane ve elektrik santralleri gibi temel sivil altyapıların hiçbiri, abluka sonucundaki ciddi kısıtlamalar nedeniyle, her üç askeri saldırıdan sonra yeterince inşa edilmedi. Elektrik günde yalnızca birkaç saat mevcut, Suyun% 98’i içilmez durumda ve birçok hastane ilaç eksikliği, makine yedek parçaları, elektrik ve yakıt nedeniyle düzenli olarak çalışmayı durdurmuş halde. Hastaların başka yerlerden hayat kurtarıcı tedavi almak için ayrılmalarına izin verilmesi zaman içinde sürekli olarak azalıyor. Eğitim araçları, öğretmen sayısı ve okulların yeniden inşası, ciddi ölçüde bozulmuş dunumda. Gazze sakinleri, sürekli olarak temel insan haklarından ve insan onurundan mahrumlar.

Savaş suçları anlamına gelen siviller üzerindeki orantısız güç kullanımı, balıkçılar ve tarım işçilerine neredeyse her gün yapılan saldırılar da dahil olmak üzere, uzun ve kısa vadede tüm askeri operasyonlar sistematik olarak gerçekleştiriliyor.

Bu gerçekler, BM ve insan hakları örgütleri tarafından yapılan yetkili raporlarda titizlikle belgelenmiştir ve uluslararası toplum tarafından yaygın olarak kınanmaktadır. Ancak İsrail’in saldırganlık ve baskı politikaları sürmektedir.

Bu süregelen cezasızlık, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olan Gazze’nin askeri bir test alanı olarak kullanılmasına izin veriyor. Her hücumda İsrail yeni yüksek teknolojili askeri silahlar ve gözetleme sistemleri kurdu, test etti ve kusursuzlaştırdı. Bu yeni ileri teknoloji ürünleri sergilendi ve İsrail’in vatan güvenliği endüstrisinin sahip olduğu özel bir etiket olan “savaş testi” olarak satıldı. İsrail, kişi başına düşen dünyanın en büyük silah ihracatçısı oldu. Bu nedenle insan haklarının ağır ihlali, İsrail’in savaş endüstrisi için “sadece kendini savunma” iddiasının bir başka yanını ve Filistinliler’e yönelik saldırılardaki önlem eksikliğinin ötesindeki çıkarları açıklamak için oldukça yeterli. Gazze’deki Uluslararası hukukun ve insan haklarının sürekli ve ciddi şekilde ihlal edilmesine rağmen ve Avrupa ülkelerinin insan haklarının korunma taahhüdüne bakılmaksızın, İsrail, Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması yoluyla da ayrıcalıklı bir statüye sahip olmaktadır ve Avrupa Komisyonu’ndan araştırma ve inovasyon alanındaki bağışları (FP7 ve halefi Horizon 2020).

Gazze ordusunda sivillere yapılan ölümcül dronların üreticileri, İsrail ordusuyla yakın bağları olan çok sayıda akademik kurumla birlikte, Elbit Systems ve Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI) gibi İsrail silah üreticilerine bile fon sağlanmaktadır.

İsrail, insan haklarını açıkça ihlal ettiği sürece, İsrail’e kapsamlı bir askeri ambargo getirmesi için Avrupa Birliği’ne başvuruyoruz. Avrupalı vergi mükelleflerinin katkısı olan kamu fonlarının, yalnızca insan haklarını göz ardı eden değil, aynı zamanda insan haklarının ihlali için en ileri bilgi ve teknolojiyi kullanan bir ülkeye yönlendirilmesinden çok rahatsızız. Bilgi ve inovasyonun, ciddi bir insan hakları ihlali geçmişi olan bir ülkenin ikili kullanımı veya askeri araştırmalar geliştirmesine değil insanlık ve toplumdaki ilerlemeye hizmet etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu, Avrupa’nın verdiği değerlerle uyumlu değildir.

2017’de, 16’dan fazla Avrupa ülkesinden 150’den fazla Avrupa sendikası, siyasi parti, insan hakları örgütü ve inanç grubu, AB’yi yasal sorumluluklarını yerine getirmeye ve İsrail askeri şirketlerini AB Çerçeve Programları’nın dışında tutmaya çağıran bir çağrı yaptı.

Geçen yıl düzenlenen Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’nün silahsız protestocularına yönelik olarak İsrail ordusu tarafından bu bağlamda gerçek mermiler ve acımasız yöntemler kullanarak yaptığı saldırıları takiben, Uluslararası Af Örgütü’nün İsrail’e yönelik askeri ambargo çağrısını destekledik.

Gazze Gençleri, İsrail’deki silah ve gözetleme sistemi üreticilerini, açık hava hapishanelerini koruyan, geleceklerini tahrip eden fonları durdurmanızı istedi. Onların tepkisini desteklemesi için, Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu’na İsrail ile Ortaklık Anlaşmasını askıya almalarını ve İsrail’i, uluslararası hukukun kurallarına uymayı reddettiği sürece Horizon Avrupa’ya (Horizon 2020’nin halefi) uygun bir ortak olmaktan çıkarmaları çağrısında bulunuyoruz. . Ayrıca, “Uluslararası toplumun İsrail’i dünyadaki her devleti bağlayan kurallara uymaya zorlaması ve İkinci Dünya Savaşı sonrası insan haklarını korumak için küresel çabaların korunması” konusunda çağrı yapan İsrail’in insan hakları örgütü B’Tselem’in endişelerini paylaşıyoruz.

12 Haziran 2019


İmzalayanlar:
1.Dr. Nozomi Takahashi, Center for Inflammation Research, VIB-Ghent University, Belgium
2.Prof. Marc Van Ranst,Department of Microbiology, Immunology and Transplantation, KU Leuven,Belgium
3.Dr. Leander Meuris, Medical Biotechnology, VIB-Ghent University, Belgium
4.Prof. Tarek Meguid,
5.Prof. Em. John Dugard, Universities of Leiden and the Witwatersrand (UN Special Rapporteur onthe human rights situation in the Occupied Palestinian Territory 2001-2008)
6.Prof. Em. Herman De Ley, Ghent University, Belgium
7.Dr. Andrea Balduzzi, Università di Genova, Italy
8.Prof.Giuliano Donzellini, University of Genua, Italy
9.Prof.Sergio Morra,University of Genua, Italy
10.Prof. Paolo Bartolini, University of Genua, Italy
11.Dr.Angela Waldegg, Austria
12.Prof. Salvatore Palidda,University of Genua, Italy
13.Andrea Sbarbaro,office worker (psychologist),University of Genua, Italy
14.Prof.Marcello Maneri, University of Milano-Bicocca, Italy
15.Dr.Syksy Räsäne, University of Helsinki, Finland
16.PhD. Prof. Haseeb Shehadeh, University of Helsinki, Finland
17.Paola Manduca, Former Associate Professor Genetics,University of Genoa, Italy
18.Prof. Em.Giorgio Forti, Unuversità degli Studi di Milkano, Italy
19.Adjunct Professor Pertti Multanen, University of Tampere, Finland
20.Dr. Angela Flynn, University College Cork, Ireland
21.Docente ordinario Giuseppe Mosconi, Università di Padova, Italy
22.Prof.Anna Boato, Uniiversità di Genova, Italy
23.Dr. Ronit Lentin, Trinity College Dublin, Ireland,
24.Mathias Urban, Desmond Chair of Early Childhood Education, Dublin City University, Ireland
25.Prof. Sancia Gaetani, Già Istituto Nazionale Nutrizione, Italy
26.James Roche, Lecturer,Technoligical University Dublin, Ireland
27.Prof. Angelo Baracca,University of Florence, Italy
28.Prof.Giorgio M. Giallocosta, University of Genoa, Italy
29.Prof PhD Alessandro Bianchi, Department Informatics – Univ. Bari, Italy
30.Em. Prof Elisabetta Donini, University of Turin, Italy
31.Prof. Luca Queirolo Palmas,University of Genoa, Italy
32.Rosella Franconi, Senior scientist, Italy
33.Pediatric surgeon Bruno Cigliano, University “Federico II” Naples-Italy
34.Prof. Vittorio Agnoletto,University of Milan, Italy
35.Em. Prof.Andrea Frova, Università di Roma “La Sapienza”, Physics Dept, Italy
36.Em. Prof. Mariapiera Marenzana, Ministry of Education, Italy
37.Massimo Di Rosa, Italy
38.Prof. Iain Chambers, University of Naples, “Orientale”, Italy
39.Dr. Paola Rivetti, Dublin City University, Ireland
40.Prof. Lidia Curti, University of Naples, Italy
41.Phd. Kati Juva, Helsinki University Central Hospital, Finland
42.Hessel Christiane, Epouse de l’Ambassadeur de France Stéphane Hessel, France
43.Phd. Bruno Lapauw, Ghent University, Belgium
44.Prof. Matthieu Lenoir, Ghent University, Belgium
45.Prof. Stef Craps, Ghent University, Belgium
46.Prof. Dr. De Baerdemaeker Luc, Ghent University, Belgium
47.Ana Cabal, University of Antwerp, Belgium
48.Dr. Kristina Mercelis, Belgium
49.Arch assistant. Geert Pauwels, Vrije Universiteit Brussel, Belgium
50.R. Van Laere, Royal academy for Archaeology of Belgium
51.Prof. Karel Arnaut, KU Leuven – IMMRC, Belgium
52.Prof. Dr.Willie van Peer, University of Munich, Austria
53.Prof. Dr. Em. Frans Daems,University of Antwerp, Belgium
54.Omar Jabary Salamanca, Ghent University, Belgium
55.Prof. Jan Delrue, KU Leuven University, Belgium
56.Em. Prof. Christian Kesteloot, KU Leuven University, Belgium
57.Prof. Em. Aviel Verbruggen, University of Antwerp, Belgium
58.Medical student Serhat Yildirim,Ghent University , Belgium
59.Prof. Emer. Piet Mertens, KU Leuven, Belgium
60.Associate Professor Nadia Fadil, KU Leuven, Belgium
61.Em. Prof. Dr. Patric Jacobs, Ghent University, Geology Deparment, Belgium
62.Honourary Professor Michel Vanhoorne, Ghent University, Belgium
63.Docent Jan Wyns, Belgium
64.Em. Prof. Marc David, Universiteit Antwerpen, Belgium
65.Prof. Pieter Rombouts, Ghent University, Belgium
66.Mireille Gleizes, Belgium
67.Dr. Barbara Van Dyck, University of Sussex, UK
68.Em. Prof. Claude Veraart, University of Louvain (UCL), Belgium
69.Professeur Honoraire Pierre Gillis, Université de Mons, Belgium
70.Researcher Patrick Italiano, University of Liege, Belgium
71.Professeur Ordinaire Honoraire André Gob, Université de Liège, Belgium
72.Researcher Jacques Moriau, ULB, Belgium
73.Philosopher Marc Vandepitte, Technische Scholen Mechelen, Belgium
74.Abdessalam Faraj, Belgium
75.PhD Gillet S. University of Namur, Belgium
76.Em. Prof. Mateo Alaluf, Université Libre de Bruxelles, Belgium
77.Prof. Em. Biesemans Monique, Vrije Universiteit Brussel, Belgium
78.Em. Prof. Fred Louckx, Vrije Universiteit Brussel, Belgium
79.Prof. Marc Jacquemain, University of Liege, Belgium
80.Prof. Germain Marc, Université de Lille, France
81.Professeur-chercheur Lucienne Strivay, Université de Liège, Belgium
82.Prof. Gilles-Maurice de Schryver, Ghent University, Belgium
83.Researcher Andrew Crosby, Université libre de Bruxelles, Belgium
84.Prof. Bert Cornillie, KU Leuven, Belgium
85.Docent Dario Giugliano, Accademia di Belle Arti di Napoli, Italy
86.Prof. de Beer Daniel, Université Saint-Louis, Belgium
87.Researcher M Louise Carels, Université de Liège, Belgium
88.Prof. Victor Ginsburgh, Université libre de Bruxelles, Belgium
89.Em. Prof. Heinz D. Hurwitz, Université Libre de Bruxelles, Belgium
90.M.A. Maria Aurora De Angelis, SOAS University of London, UK
91.Dr. Jef Peeters, KU Leuven, Belgium
92.Em. Prof. Magda Devos, University of Ghent, Belgium
93.Em. Prof. Norbert Van den Bergh, Gent University, Belgium
94.Em. Prof. Stefan Kesenne, University of Antwerp, Belgium
95.Prof. Dr. Em. Madeline Lutjeharms, Vrije Universiteit Brussel, Belgium
96.Marie Scheirlinck, Belgium
97.Koen Verrept, VUB, Belgium
98.Prof. Roberto Beneduce, University of Turin, Italy
99.Prof. Patricia Willson, Université de Liège, Belgium
100.Em. Prof. Christiane Schomblond, Université Libre de Bruxelles, Belgium
101.Em. Prof. Florimond De Smedt, Vrije Universiteit Brussel, Belgium
102.Professeur Honoraire Mormont Marc, Université de Liège, Belgium
103.Dr. Zahidi, University of Antwerpen, Belgium
104.PhD Leena Saraste, Finland
105.Em. Prof. P. Marage, Université Libre de Bruxelles, Belgium
106.Em. Prof. Michel Gevers, Université catholique de Louvain, Belgium
107.Senior Research Associate Giselle Corradi, Ghent University, Belgium
108.Tiziana Terranova, Italy
109.Honorary Prof. Albert Martens, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium
110.Em. Prof. Vandermotten Christian, Université Libre de Bruxelles, Belgium
111.Prof. Jean-Claude Gregoire, Université libre de Bruxeles, Belgium
112.Researcher Xavier May, Université Libre de Bruxelles, Belgium
113.Dr. Duez Colette, University of Liege, Belgium
114.Phd Tanneke Herklots, the Netherlands,
115.Em. Prof. Marc De Meyere, Gent University, Belgium
* Institutions are added for identification purposes only. All signatories have signed the letter in a personal capacity

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director