Siber Savaş ve Sosyal Medya

Siber Güvenlik, bugünün ve gelecek yılların en önemli konusu haline geldi. Hem bireysel hem de kurumsal olarak, kişilerden, şirketlere ve devlet kurumlarına kadar her alanda bilgi güvenliğimizi korumamız gerekiyor.

Devletimiz bu amaçla Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı olarak Siber Savunma Merkezi kurdu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emrine verdi. 2012 yılında kurulan TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı, 30 Ağustos 2013’te TSK Siber Savunma Komutanlığı haline dönüştürüldü.

Özellikle devlet kurumlarımız arasındaki haberleşmenin gizliliği için büyük bir hızla milli yazılımlar üretiliyor, üretilenler test ediliyor, başarılı olanlar çeşitli alanlarda kullanılıyor. Bu konuda AHTAPOT Projesi ile ülkemizin bilgi güvenliğine ilişkin bütün bileşenlerinin sisteme dahil edilmesi hedefleniyor. Proje, devlet kurumları tarafından saklanan özel bilgiler ile ticari şirketlerin finans ve müşteri bilgileri gibi bütün verilerin korunmasını amaçlıyor.

Siber Güvenlik konusunda Kurumsal önlemler alınıyor ancak, bireysel olarak da buna yönelik ciddi kararlar almamız gerekiyor. Bu konuda en önemli açığımız günlük hayatımızın bir parçası haline gelen Sosyal Medya programları. Facebook gibi en yaygın kullanılan platformun bilgi hırsızlığı artık bütün dünyaca kabul ediliyor. İkinci yaygın haberleşme aracı Whatsapp bütün akıllı telefonların vazgeçilmez programı haline geldi. Facebook tarafından 19 milyar dolar gibi çok yüksek bir bedelle satın alınan Whatsapp da artık ilgili ülkenin istihbarat servislerine hizmet ediyor. Bu konuda en son bilgi hırsızlığı Kaşıkçı cinayeti sonrasında ortaya çıktı. Kaşıkçı ile yakın arkadaşı Suudi Muhalif Ömer Abdulaziz arasındaki Whatsapp yazışmaları önce Associated Press’e sızdırıldı, ardından 400 kadar seçilmiş mesaj CNN’de yayınlandı. Kanada’da yaşayan Abdulaziz sızıntının İsrail üzerinden yapıldığını belirterek dava açtı. Daha sonra deşifre olan bilgilere göre özellikle Facebook, Whatsapp ve Skypee’nin İsraill merkezli bir Siber Güvenlik firması tarafından izlendiği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili internet üzerinde küçük bir araştırma yaparsanız, bu konudaki daha birçok örnekleri hemen okuyabilirsiniz.

Bireysel Haberleşme Güvenliği, Devlet ve Kurumsal Güvenlik kadar önemlidir ve Devletin ve Kurumların bilgilerine erişim imkânı olan kişilerin Bireysel Haberleşme Programları ile çeşitli hassas bilgileri ve ilişkide bulundukları kişileri deşifre etmeleri, mümkündür.

O halde bu konuda neler yapmamız gerekir. Devletimizin bu konudaki milli girişimlerinden birisi olan Milli Haberleşme Yazılımı, PTT Messenger şimdilik sadece kurumsal amaçlı olarak kullanılıyor ve bireysel kullanıma açık değil.

Bireysel olarak Türkiye’de en çok kullanılan Sosyal Medya uygulamaları açısından öncelikle yapmamız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  1. Facebook, beğenme ve paylaşım fonksiyonları ile yalan haberlerin, fotomontaj resim ve videoların çok fazla yaygınlaştığı sosyal medya ortamı haline gelmiştir. Milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik ve psikolojik harekât merkezleri tarafından kurgulanan bilgilerin en çok kullanıldığı ortamdır. Bu konuda:
  2. Facebook üzerindeki kişisel bilgilerinizi silebilir, resimlerinizi ve etkinliklerinizi kaldırabilirsiniz.
  3. Facebook hesabınızı tamamen kapatabilirsiniz.
  4. Whatsapp, Facebook güvenilirliğinin azalması, kültür ve paylaşım seviyesinin düşmesi sebebiyle daha popüler hale gelmiştir. Daha önceleri Facebook üzerinden yayılan kurgu haber ve resimler, şimdilerde bu platform üzerinden yayılmaktadır. Bu konuda:
  5. Whatsapp üzerinden özel bilgi, dosya ve resim paylaşımına son vermelisiniz.
  6. Whatsapp üzerinde Grup kurarak iletişim çevrenizi deşifre etmekten kaçınmalısınız.
  7. SkyPe ve benzeri Görüntülü Konuşma uygulamaları üzerinden iş görüşmesi, stratejik bilgi ve haberleşme yapmayınız.
  8. İnstagram yoluyla bilgi paylaşırken ve Selfie (Özçekim) yaparken, özel konum, mekân, plan ve teçhizatların göründüğü resimleri paylaşmayınız. Bu konuda özellikle Asker ve Güvenlik birimlerinde çalışanların büyük hassasiyet göstermesi gerekir. Nitekim birçok ülkenin silahlı kuvvetler mensuplarına görev sırasında Selfie yasağı getirilmiştir.
  9. YouTube üzerinden paylaşım yaparken aynı şekilde özel konum, teçhizat , plan ve mekanların, stratejik ürünlerin göründüğü videoları paylaşmayınız.

Devletimiz, Siber Güvenlik konusunda bir yandan hızla Milli yazılımlar hazırlatırken, diğer yandan büyük emek, bilgi ve test gerektiren bu alanda Açık Kaynak Kodlu yazılımların kullanılmasına önem vermektedir. Açık Kaynak Kodlu yazılımlar, bütün dünyadaki uzmanların erişim ve incelemesine açık olan yazılımlardır ve güvenlik açıkları kolayca deşifre edilebilir.

Bu yüzden, Anlık Mesajlaşma konusunda Milli bir Haberleşme yazılımımızın bir an önce bireysel kullanıma sunulmasını sabırla bekliyoruz.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director