Suriye Petrol Savaşı: “Başımıza yeni bir Kürt çuvalı mı geçecek?”

Enerji, petrol, yeraltı zenginliği ve stratejik geçiş alanı olmayan bölgelerde pek uzun süreli gerginlik ve savaş olmaz. Dünya için hayati önem taşıyan bölgeler ise tarih boyunca savaşlar, isyanlar ve iç kaosla boğuşur durur.

Arap isyanlarıyla yeniden yapılandırılan Büyük Ortadoğu Planı Suriye’de tıkandı. Çünkü buraya kadar, ABD dışındaki diğer büyük güçlerin büyük bir itirazı ya da yapacakları fazla bir şey yoktu. Daha önce yine ABD ile işbirliği yapan Kukla diktatörler sırayla yıkıldı.

Suriye önemli bir bölge. İran’ın teslim alınması yolunda önemli bir adım ancak, bundan çok daha önemlisi Irak ve Ortadoğu petrolleri açısından çok stratejik bir geçiş noktası olması. ABD ve İngiltere’nin dünya kamuoyundan hep gizlediği asıl gerçek bu. Irak petrollerini Akdeniz’e taşıyan –Kerkük Yumurtalık hattı dışındaki- en önemli boru hatları Suriye üzerinden geçiyor. Özellikle Güney ve Orta Irak’taki petrolü Akdeniz’e taşıyacak petrol hattı BuKemal’den başlayarak Lazkiye ve Tartus Limanlarına ulaşıyor. Aynı hattın bir kolu da Kuzey Lübnan’daki Trablus limanından Akdeniz’e bağlanıyor. Bu hat, Kamışlı (Kürt Bölgesi) eyaletindeki Suriye petrolünü de Suriye merkezine ve Akdeniz’e ulaştıran tek hat durumunda. (Kaynak: Stratejik Haritalar Atlası, 2003 Dünya Petrol ve Gaz Hatları Haritası, Dr Abdullah Manaz).

Hem Suriye Kürtlerinin hem de Irak Kürtlerinin bölgesindeki petrolü Akdeniz’e taşıyan, diğer yandan da İran Körfezi’nden dolaşmaya ihtiyaç kalmadan Güney ve Orta Irak petrolünü Akdeniz’e ulaştıracak bu hat, Suriye savaşının da temel sebebi.

Türk İstihbarat Uçağı’nın muhtemel bir NATO operasyonu için en uygun çıkarma alanı olarak görülen Lazkiye’nin kuzey bölgesinde düşürülmesinin sebebi de yine bu. 36-42. Paralel hikayesiyle kandırılan ve Irak Kürt Federasyonu’nu korumayı amaçlayan Çekiç Güç operasyonunda olduğu gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri yine oyuna geliyor.

Daha dün, Çekiç Güç yoluyla Irak Kürt Federasyonu’nu Saddam’a karşı koruyanlar, başımıza çuval geçirilerek sonradan nasıl bölgeden tasfiye edildiğimizi iyi hatırlasınlar. ABD ve Rusya, yukarıdaki petrol hatları konusunda anlaşırlarsa, Türkiye’nin başına yeni bir Kürt çuvalı geçirilebilir.

Türkiye Hükümeti, Türk jetinin 11:50’de Hatay Radarında kayıtlandığını ve 11:58’de alçak irtifadan uçuş yaparken Lazkiye Burç İslam bölgesi karşısında Suriye Karasuları dışında vurulduğunu ifade ediyor. Suriye Hükümeti ise, bölgede birlikte hareket ettiği Rusya ile ortak bir tatbikata hazırlandığı sırada Türk jetinin uzun bir süre sınır ihlali yaptığını ve Suriye karasuları içinde düşürüldüğünü iddia ediyor. Burada çok önemli bir nokta var ki; Rus kaynakları Lazkiye limanına demirli büyük savaş gemilerindeki gelişmiş radarların 11:12’den itibaren Kuzey Kıbrıs burnundan  geçen Türk jetini izlediklerini ve bu haritada gösterildiği gibi uzun bir uçuşun ardından düşürüldüğünü belirtiyorlar.

Bu durum, Türk jetinin düşürülmesinde Rus radar sisteminin önemli bir rol oynadığını, belki de bir Rus füzesiyle vurulduktan sonra Suriye uçaksavarlarının görüş alanına girerek ikinci kez vurulduğunu gösteriyor. Ruslar, 11:12’den itibaren Türk jetini izlemişlerse, Türk pilotların nerede olduklarından da haberdardır.

Bütün bunlar Büyük Ortadoğu Savaşı’nın kaçınılmaz sonuçları. Büyük Ortadoğu’nun en önemli hedeflerinden birisi Suriye, Irak, İran ve Türkiye topraklarındaki Kürt nüfusunu toparlayacak Birleşik Kürt Devleti’nin kurulması. ABD, İngiltere ve İsrail’i en az bir asır boyunca rahatlatacak en önemli stratejik plan bu. Türkiye, ne ABD ne de NATO’nun hatırı için İran veya Suriye ile savaşa girmez. Ama Birleşik Kürt Federasyonu, hem de en yakın stratejik ortakları İsrail ile bütün bölgede önemli bir güç haline gelebilir. Kamışlı ve Kerkük Petrolleri de bu yeni Kürt federasyonlarına gelir getirmeye başlarsa bu devlet onlarca yıl ayakta kalabilir. Mezopotamya’yı ele geçiren Batı için, Türkiye’nin de eskisi gibi fazla bir önemi kalmaz.

Bunlar şimdilik muhtemel bir hikaye gibi görülebilir ancak, Osmanlı, Irak ve İran tarihini, 1850’den sonra yaşanan bölgesel petrol mücadelesini, Büyük Ermenistan, Büyük Kürdistan ve Büyük İsrail projelerini biraz olsun okuyanlar bunun önemli bir stratejik öngörü olduğunu kolayca kavrayabilir.

Daha dün, Çekiç Güç yoluyla Irak Kürt Federasyonu’nu Saddam’a karşı koruyanlar, başımıza çuval geçirilerek sonradan nasıl bölgeden tasfiye edildiğimizi iyi hatırlasınlar. ABD ve Rusya, yukarıdaki petrol hatları konusunda anlaşırlarsa, Türkiye’nin başına yeni bir Kürt çuvalı geçirilebilir.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director