Suriye’den Sonra Sıra İran’da!

2000’lerin başında hızlanan Büyük OrtaDoğu yapılanması ve 2010’da başlayan Arap Baharı, uzun süredir Suriye’de tıkanmış görünüyor. Bu tıkanışın temel nedeni, Batı’nın hamlesine karşı Doğu Cephesi ülkelerinin bilfiil savaşa müdahil olması. Rusya ve İran, Suriye savaşını kaybetmemek için büyük çaba sarfediyor.

Bu noktada önemli bir değerlendirmeyi akılda tutmamız gerek. İŞİD Projesi ve önce İran ardından Rusya müdahalesi öncesinde Muhalifler Suriye savaşını kazanmak üzereydi. Ancak, bölge savaşının bu şekilde bitmesi ABD ve İsrail’in çıkarlarına uygun olmadı. Çünkü Temel Hedef; son noktada İran ve Hizbullah’ın tasfiyesiydi. İran ve Hizbullah’ın Suriye’ye sokulması için Savaşın uzatılması amaçlandı ve “Esad Karşıtlığı” askıya alındı. İran ile anlaşma yapılmak suretiyle Nükleer faaliyetleri donduruldu. Suudi ve Körfez Müttefikleri ile petrol fiyatları aşağı çekilerek İran ve Rusya’nın ekonomik büyümesi durduruldu. İran ve Hizbullah askerlerinin açıkça Suriye’de savaşa girmesine sessiz kalındı. Rusya’nın müdahalesi için de adeta davetiye çıkarıldı ve Örtülü bazı anlaşmalar yapıldı.

Şimdi, gittikçe kötüleşen ekonomik yapıları, birçoğu eski teknoloji konvansiyonel askeri güçleri ile Rusya ve İran, büyük bir hevesle savaşa devam ediyorlar. Bu savaş Rusya ve İran’ın, dolayısıyla Esad’ın zaferi ile bitmeyecek. İsrail, Muzaffer bir Hizbullah ve Şam’a yerleşmiş bir İran ile komşu olmayı kesinlikle tercih etmeyecektir. İran, Hizbullah ve Rusya, bu savaş sürdükçe ekonomik ve askeri olarak güç kaybedecek ve yorgun düşeceklerdir.

Kürtler, tarih boyunca olduğu gibi yine sadece Piyon durumundadır. Barzani, Bağımsızlık hayaliyle diri tutulurken özellikle PYD & PKK & PEJAK, İran için koruma altına alınmıştır. ABD bu grupları İran için hazırlamaktadır. Şubat sonundaki Milletvekili ve Uzmanlar Seçimleri, ilk siyasi huzursuzluklar için bir başlangıç olabilir.

Pentagon, Suriye Savaşı’nın en az 2 yıl daha sürmesinden yanadır ancak bölgedeki olaylar çok hızlı gelişiyor. İran, petrol gelirlerini artırmak için üretimi artırmayı planlarken, Rusya petrol fiyatlarını artırmak için üretimi kısmaya çalışıyor. 2016 ve hele 2017 Rus ekonomisi için bir Kâbus yılı olacak. İran her ne kadar serbest bırakılacak 100 milyar dolarlık hesaplarını nasıl kullanacağını planlasa da, Strafor “İran’ın Nükleer Kıpırdanışlarına” ilişkin haberleri fısıldamaya başladı. İran Balistik Füze çalışmalarına hız verdi. Rusya’nın İran’a S-300 Füze teslimine başlaması, Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinin Koalisyon için Kara Birlikleri teklifi bölgedeki çatışmanın genişleyeceğinin işaretleridir.

Beklenmedik gelişmeler, İran için planlanan İç Kargaşa ve Savaş tarihini öne çekebilir. Bu yüzden, Rusya ile PYD & PKK arasındaki yardımlaşma çabaları sonuçsuzdur. Kürtler, Esad, Abadi ve İran yönetimleri için ezeli bir düşman, ABD ve Batı için ancak bir savaş piyonudur.

Bölgede, kontrol edemeyecekleri geniş alanlara yayılanlar bu topraklarda harcanıp gidecektir.

İran’dan sonra Rusya’nın hali nice olur, onu da görürüz.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director