Batı Dünyaya Tepeden Bakmaktan Vazgeçmeli!

Türkiye’nin Çin Füze Sistemi’nde karar kılması, ABD ve NATO’yu oldukça rahatsız etti ve “Çin silahlarının NATO sistemiyle uyumlu olmadığını” söylediler. Aslında bu durum tamamen politik bir tavır ve gerçekte Çin Hava Savunma Sistemi’nin böyle bir uyumsuzluğu söz konusu değil.

Çin HQ-9 Füze ve Radar Sistemi
Çin HQ-9 Füze ve Radar Sistemi

Son yıllarda, NATO ülkeleri arasına katılan Bulgaristan, Polonya, Macaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nin silah envanterinin çoğunluğu tamamen Sovyet silahlarından oluşuyor. Bu ülkelerin NATO ittifakına katılmasıyla birlikte Rusya, hızlı bir şekilde NATO’nun eline geçen silah teknolojilerini değiştiriyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Rusya, silahlarının önemli bir bölümünü tümden yenilemiş olacak.

Türkiye Çin Yapımı Yıldırım Füzesi
Türkiye Çin Yapımı Yıldırım Füzesi

Bu arada, Türkiye’nin Çin ile ortak silah üretimi yeni bir durum değil. Türkiye’nin daha önce sessiz sedasız ürettiği ve Batı’nın çok da dikkate almadığı Yıldırım Füzesi ve Kasırga Topçu Batarya Sistemi Çin ile yapılan ortak çalışmaların ürünüydü. Şimdi bu çalışmanın bir devam olarak, Çin HQ-9 olarak adlandırılan Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi’nin alınmasına karar verildi. Bu çalışmalar bir bütünlük arzediyor ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin geleceğe dönük isabetli öngörüsünü oluşturuyor.

Türkiye Çin Kasırga Roket Sistemi
Türkiye Çin Kasırga Roket Sistemi

Çinliler aslında Rusların S-300 füze bataryalarını geliştirmek suretiyle bu noktaya ulaştılar. Bir batarya arama ve izleme yaparken, bir diğeri buluyor ve vuruyor. Mobil taşıyıcılar ile kısa zamanda yer değiştirebiliyor ve düşmanın karşı hücumunu da etkisiz kılıyor. Füzeler hızlı, öldürücü ve yüksek uçuş yeteneğine sahip. Gelişmiş elektronik sistemleri ile düşmanın yanıltıcı saldırılarını gerçek silahlardan ayırt edebiliyor.

Çin HQ-9 Radar Sistemleri
Çin HQ-9 Radar Sistemleri

Çin HQ-9 Füze Sistemi, Rus S-300 ile Amerikan Patriot sistemlerinin neredeyse yarısı fiyatında. Dolayısıyla, hem teknolojik üstünlüğü hem de rekabet edilemeyecek bir fiyatı var. Amerikan ve Avrupalı bürokratlar Çin üretimlerine hala küçümseyici gözlerle bakarken, dünya hızla değişiyor ve Batı’nın teknolojik üstünlüğü de hızla geriliyor. ABD ve NATO’nun asıl tedirginliği de aslında bu olsa gerek.

Bu arada şunu da ifade edelim ki; ABD’yi Suriye’ye askeri müdahale kararından vazgeçiren asıl sebep de, Suriye’de bulunan Rus Hava Savunma Sistemi oldu. Ancak Batı ülkeleri bunu itiraf edemeyecek kadar kibirliydiler ve Putin’in de dediği gibi “Batı artık dünyaya tepeden bakmaktan vazgeçmeli”.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director