ABD’nin Suriye Politikasında Değişim İşaretleri!

Bölgenin önemli haber kaynaklarından Suriyenin Sesi ajansının verdiği bilgiye göre: Güvenlik ve strateji konusunda uzmanlaşmış Brookings Enstitüsü, Suriye’deki ABD Stratejisi için 4 Öneri içeren bir makale sundu. Suriye’deki durum araştırması ve ABD’nin Suriye’deki stratejisine yönelik tavsiyeler dört noktadan oluşuyor:

Birincisi: Suriye’deki çatışmanın dinamik olduğu ve Esad rejiminin kontrol ettiği alanlarda istikrar sağlayamadığı; Bunun Rusya ile İran arasındaki rekabeti daha da derinleştireceği; Ek olarak, rejim karşıtı fraksiyonların bölündüğü ve özellikle İdlib’deki durumun önümüzdeki beş yıl içinde daha da kötüleşebileceği kaydediliyor.


İkinci olarak: Suriye’deki savaşın bir sonucu olarak, 6,6 milyon Suriyeli ülke içinde yerinden edildiği ve 6 milyon kişinin ülke dışına kaçtığı; Bazı ülkelerdeki şiddetli kısıtlamalarla birlikte, örneğin Lübnan’da çaresizlik ve yoksulluk içinde acı çeken ve zor koşullar altında çadırlarda yaşayanlar, büyük bir insani felaket içerisinde bulunduğu; Bu durumun ekonomisinin çöküşü ve Hizbullah ile İsrail arasındaki gerginlik ile aynı döneme rast geldiği belirtiliyor.


Üçüncü olarak: Orta Doğu’daki büyük güçler arasındaki rekabetin sürdüğü ve aynı zamanda Rusya’nın Orta Doğu ve Suriye savaşında büyük bir başarı elde ettiği bir zamanda Asya ve Avrupa pahasına rekabetin Amerika kıtası için bir öncelik haline gelmemesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Moskova’nın kendisini Washington’un bir alternatifi olarak ihraç etme girişimi bu konudaki pek çok örnekten birisi.


Dördüncü olarak ise: Strateji ile ilgili olarak, ABD’nin Suriye’deki çelişkili ve kafa karıştırıcı politikasının etkisiz kaldığını fark etmesi gerektiği ve Trump yönetiminin Suriye’deki çatışmaya aktif bir yaklaşım getirdiği takdirde onu daha da kötüleştirecek büyük hatalardan kaçınması gerektiği vurgulanıyor.


Başkan’ın, ABD güçlerinin Suriye’de yeniden konumlandırılmasını kilit koalisyon üyelerine danışılmadan yaptığı; Bir isyan oluşturmak yerine yerel güçlerin kullanılmasının askeri misyonunu belirlemediğini ve “Demokratik Suriye Milisleri”nin kusurlarını ihmal ettiğini ve rejimin üstesinden gelmediği ifade ediliyor. Türkiye ile anlaşmazlıkların NATO’nun parçalara ayrılmasına yol açtığı ve Rusya’nın bölgesel güç kazandığına dikkat çekiliyor.


Ayrıca, ISIS’in geri dönüş olasılığını en aza indirmenin ve İran’ın Körfez’de ve Suriye’de oluşturduğu gerginliklerin etkisini izlemesinin yanı sıra, bölgedeki Lübnan, Ürdün ve Türkiye’nin çektiği acıları görmezden gelmenin bir hata olacağı da ekleniyor.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director