ISAF’ın Yeni Afganistan Stratejisi

Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü ISAF, Taliban etkinliğini kırmak için, geçtiğimiz ay Afganistan’da büyük bir operasyona başladı. ABD Başkanı Obama, 2010 yılı sonuna kadar radikal Taliban güçlerini devre dışı bırakmayı, askeri kontrolü Karzai hükümetine devretmeyi ve bu ülkeden çekilmeyi hedefliyor. ABD ve Batı bu hedefine ulaşır mı?
ISAF, 11 Eylül’ün hemen arkasından 20 Aralık 2001’de BM Güvenlik Konseyi tarafından NATO öncülüğünde kurulan bir güvenlik gücüydü. Bundan önce de, Almanya’nın Bonn kentinde bir toplantı yapılmış, Taliban dışındaki Batı yanlısı liderler bir araya getirilmişti.
İlk yıllarda, ABD’nin ana hedefi Irak olduğu için Afganistan’da ciddi çatışmalar olmadı. ISAF, sadece başkent Kabil’i korumayı amaçladı.
2005 yılından itibaren, Irak’ta çatışmalar zayıflarken Afganistan’da da kademeli olarak arttı. Bugün itibariyle, Irak’taki Koalisyon’un askeri kaybı 4698, ABD’nin yaralı sayısı ise 31616. ISAF’ın Afganistan’daki askeri kaybı ise 1666 ve ABD’nin yaralı sayısı 9496. Mayıs 2009’dan itibaren Afganistan’daki çatışmalar hızlandı ve ölü ve yaralı sayısı üç katına çıktı. En büyük kayıp veren ülkeler ABD, İngiltere ve Kanada.
Bir özgürlük mücadelesi olduğu söylenen Irak ve Afganistan Savaşı’nın, bir Anglosakson savaşı olduğu son derece açık. Avrupa’da Almanya ve Fransa’nın, Asya’da Çin ve Rusya’nın büyük ağırlığı var. Anglosaksonların temel hedefi, OrtaDoğu ve OrtaAsya coğrafyasına ve zenginliklerine hakim olmak.
ISAF’ın 2010 yılıyla başlayan büyük operasyonunda öncelikle, en büyük kaybın verildiği Helmand eyaletinin ele geçirilmesi amaçlanıyor. Bunun ardından komşu eyalet Kandahar’a sıra gelecek. Helmand eyaletindeki yerleşim uzun bir koridor halinde ve iki yanı ise ıssız bölgelerden oluşuyor. Bu sebeple, ISAF’ın bu bölgede ilerlemesi, kayıp vermesine rağmen kolay olacak. Buna karşılık Kandahar bölgesi çok yaygın bir yerleşime sahip. Buraya tümüyle hakim olmak epey zaman alacak. Bu yüzden, asıl çatışmaların önümüzdeki günlerde olmasını bekleyebiliriz. Güçler ağırlıklı olarak Kandahar’a kaydığında ise Helmand’da tekrar Taliban harekete geçecek.
Afganistan savaşının sadece ISAF ile Taliban arasında olmadığını iyi biliyoruz. Çatışmalar Kandahar’da yoğunlaştıkça, diğer bölgelerde, Pakistan, Hindistan ve Irak gibi ülkelerde ABD karşıtı eylemler artacak. ABD’nin, 2010 yılı sonuna kadar amaçladığı hedeflere ulaşması çok zor. Daha uzun bir süre Obama bu çatışmalara ve kayıplara dayanabilir mi, onu da zaman gösterecek.
Ancak şu bir gerçek ki; ABD’nin son 10 yıllık politikası tam bir dağınıklık yaşıyor. Kısa vadeli çıkarlar için, uzun dostluklarını hiçe sayarak küçük güçlerle ittifak yapıyor. Belki de başka yapacak politikası kalmadı.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director