Asya’da İstihbarat Savaşları

ABD İngiliz ortaklığı ile Rusya arasındaki istihbarat savaşları son günlerde hızlandı. Obama’nın 2010 hedeflerini açıklamasının ardından MI6 ile CIA arasındaki stratejik işbirliği yenilenmiş ve güçlendirilmişti.

CIAMI6 Stratejik İşbirliği’nin temel hedefi, batı yanlısı İslamcı grupları Rusya’ya karşı kullanmaktı. Bu sebeple, Ortadoğu’da uzlaşmaz tutum sergileyen İsrail bu ortaklığın dışında bırakıldı.

ABD’nin İslam dünyasında yok olan imajı yüzünden, İslamcı gruplar ve örgütlerle olan ilişkileri İngiltere yürütüyor ve planlıyor. 2010 yılıyla birlikte MI6 kontrolündeki bazı sivil toplum kuruluşları İslam dünyasında geniş bir faaliyete başladı. El Kaide gibi Rusya yanlısı İslamcı örgütlerin fikir ve yöntemleri eleştirilirken, Batı yanlısı İslamcı gruplar ve örgütlere önemli destek veriliyor. Planlamalar MI6 tarafından yapılırken, finansman da Ortadoğulu petrol şirketlerinin desteğiyle CIA tarafından karşılanıyor.

Bilindiği gibi Soros’un çabalarıyla Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan’da ABD yanlısı yönetimler güçlenmişti. Ancak son birkaç yıldır bu turuncu devrimler etkilerini yitirdi. Rusya, Asya’da yeniden güç kazanırken, ABD ve İngiltere yeniden başlattıkları Afganistan savaşında önemli bir başarı gösteremediler.

Siyasi ve Askeri yollardan önemli bir başarı sağlayamayan ABD ve İngiltere, istihbarat ve terör savaşını hızlandırdı. MI6 ile irtibatlı Çeçen gruplar Moskova metrolarında intihar saldırıları düzenlediler. Rus İstihbaratı ise Pakistan’da ABD büyükelçiliği yakınındaki patlamalarla buna cevap verdi. Ardından, Bağdat’ta İran, Almanya ve Mısır büyükelçilikleri önünde yeni patlamalar meydana geldi. Rusya, Kırgızistan’daki turuncu devrim liderini de bugün devirdi. Batı’nın desteklediği Bakiyev ise, MI6 ile bağlantılı olan Hizbu’t Tahrir’in güçlü olduğu Güney’e kaçtı. Muhtemelen buradan da Batıya geçmiştir. Kırgızistan’daki olaylar, Kuzey ile Güney Kırgızistan arasında bir çatışmaya da yol açabilir.

Bu dönemde Türkiye’de hala iç huzursuzluk sürüyor. Türk Hükümeti Rusya ile çok önemli bir stratejik işbirliği anlaşmasının hazırlığını yapıyor. ABD’nin baskısıyla yürüyen Türkiye – Ermenistan ilişkileri tam bir çıkmazda. Böyle bir ortamda, Türkiye olarak büyük bir çatışmanın ortasında kalabiliriz. İstihbarat savaşları, Türkiye ve Batı ülkelerine de kayabilir.


10 Nisan 2010 : Rusya ile Polonya arasındaki ilişkiler son yıllarda bir yumuşama içindeydi. Polonya’daki uçak kazası, bu ilişkilerin gerilmesine yol açacak. Bunu, ABD’nin Kırgızistan’daki devrime karşılık Rusya’ya verdiği bir cevap olarak değerlendirebiliriz.

Paylaş / Share

Abdullah Manaz

Author, Researcher, Strategist, Producer, Director